Facebook маркетинг

8 начина за успешна Facebook реклама

Facebook маркетинг и целеви аудитории

Случавало ли ви се е скоро да потърсите някой във Facebook, за да разберете, че той/тя/то няма акаунт? Най-вероятно това е било отдавна, защото днес почти всеки е във Facebook.

С толкова много хора на едно място, Facebook представлява огромен шанс за бизнеса, който може да достигне и осъществи връзка с потенциални клиенти.

За жалост достигането до тези хора става все по трудно. Всички сме свидетели на промените във Facebook алгоритъма, които започнаха да набират сила през януари. В следствие на това, потребителите ще получават повече лично съдържание от приятели или близки и по-малко от бизнес, бранд и новинарски страници.

Алгоритъмът обаче не е основната причина за спада в органичното достигане до потребителите (Organic Reach).

С огромния брой хора и бизнеси, които използват Facebook, идва и огромното количество съдържание, което от своя страна увеличава конкуренцията за място в Newsfeed-а ви (мястото, където получавате всичката информация). Така при всяко влизане във Facebook средностатистическият потребител може да получи средно 1,500 публикации на стената си.

За това на помощ идват Facebook рекламите.

През 2017 година, Facebook генерира печалба от реклами в размер на $39,942,000,000. Можете да си представите, че тази част от бизнес портфолиото им ще заема все по-голям дял в общата картинка.

А за нас рекламодателите, това означава повече реклами, които ще са необходими, за да достигнем до целевата си аудитория. Инвестирането на маркетинг бюджет в реклами обаче, не винаги гарантира успех. Може да похарчите бюджета си с Facebook реклами без да получите желаните резултати.

Ако сте решили, че искате да инвестиране във Facebook реклами или вече го правите, трябва да сте сигурни, че целевата аудитория е „на място“.

За това и ще си говорим в тази публикация. Ще ви покажа няколко начини, по които да подобрите резултатите си от Facebook рекламите, използвайки по-точно таргетиране.

Но първо, нека изясним защо точното таргетиране играе такава важна роля и какви са ефектите му върху крайния резултат.

Целевата аудитория: Създател vs Разрушител

Таргетирането на правилните хора с правилното съобщение е ключето към успеха на всяка кампания.

Фуния на цикъла на купувача

Във всеки един момент от своето онлайн сърфиране потребителите търсят нещо различно.

Ако таргетирате потребители в етапа на опознаване на вашия бранд със съобщение за директна покупка или друго директно действие, най-вероятно няма да имате късмет.

Ако таргетирате потребителите с информативно съобщение в етапа „Има доверие“, най-вероятно отново няма да имате късмет.

Точното таргетиране не се свежда единствено до определяне на демографския профил на целевата аудитория. Ако изпратите неподходящо за целевата аудитория съобщение, потребителите няма да кликнат върху рекламата ви.

Не само това, но качественият рейтинг във Facebook (Quality Score) предполага, че колкото по-точно е рекламното съобщение за избраната аудитория, толкова по-ниска ще бъде цената за клик върху рекламата.

AdEspresso, прави малък експеримент, в който доказва по-горните твърдения.

Експеримент на AdEspresso с качествения рейтинг на Facebook

Те тестват две различни аудитории, използвайки идентична реклама и при двете.

Без изненади, рекламата с по-точно таргетиране има по-висок качествен рейтинг, по-ниска цена за клик и четири пъти повече кликвания.

По-точното таргетиране не само прави рекламите ви по-успешни, но смекчава и средната цена за тяхното маркетиране. Като резултат се подобрява и възвръщаемостта на инвестицията ви.

Един безплатен инструмент, който може да използвате, за да анализирате успеха на Facebook рекламите и целевите аудитории е Free Facebook Ads Grader от WordStream.

Ето и някои механизми, които да приложите при таргетирането на рекламите си, които ще постигнат резултати.

1. Комбинирайте демографски детайли

Първото нещо, което се изисква от вас при стартирането на една Facebook реклама е да изберете местообитание, години и пол за вашата целева аудитория.

Facebook демографски опции

Залагайки единствено на тези критерии за определяне на вашата аудитория, правите голяма грешка. Това ще направи целевата аудитория прекалено голяма, обща и без конкретика.

В случай, че искате да задълбаете повече в темата за целевите пазари, Facebook предлага безплатни курсове, които са на английски. Ако се нуждаете от курсове на български, Оба предлага няколко такива.

Facebook custom audiences course

Много то Facebook курсовете са за начинаещи, но има такива и за по-напредналите от вас.

Преди всичко, профилът на вашата целева аудитория започва  с тези три критерия, а именно местообитание, години и пол.

Няма значение, че продуктът или услугата ви може да се използва от хора на възраст междъ 18 и 65 години, не се опитвайте да достигнете до всяка възрастова група с едно и също съобщение.

2. Изберете аудитория си по интереси

Както вече споменах, използвайки единствено демографски детайли за вашата целева аудитория няма да има особен успех. Това, което ще постигнете е прекалено голяма аудитория от над 1,000,000 души, което ще доведе до по-нисък процент на кликванията върху рекламата ви.

Един от начините да конкретизирате аудиторията си е като определите потребителите според интересите им. Избягвайте да прилагате повече от 2 – 3 интереса, особено, когато започвате да тествате нова аудитория.

Facebook таргетиране по интереси

Защо?

Защото, когато правите анализ за оптимизация на кампаниите си, няма да знаете от къде идват по-добрите резултати.

Ако разполагате с време и по-голям бюджет Тествайте комбинациите от интереси, но не забравяйте да изключите едните от другите, за да избегнете припокриване на потребителите.

Избирайки, интереси се поставете в съзнанието на вашия идеален потребител. Какъв интерес би го доближил повече до вашия продукт (пример: онлайн магазин за преси за коса)? Продукти за коса или Rowenta?

Разполагате с ужасно много други възможности за конкретизиране на вашата аудитория.

Опции за Facebook таргетиране

Изберете „Интереси“ (Interests).

Facebook таргетиране опции - интереси

А след това и конкретната категория, в която ще намерите още по-голямо гранулиране на интересите.

Избягвайте да избирате единични интереси, защото аудиторията ви отново ще бъде прекалено обширна.

Отново примера с продуктите за коса (hair products), който единствено избран включва 1,200,000 потребители с този интерес в България ( представете си в страна с по-голямо население).

Използвайте опцията “Конкретизирай“ (Narrow Audience) или „Изключи“ (Exclude), за да се фокусирате още повече.

Facebook таргетиране интереси - Rowenta

Създайте рекламните си активи така че да говорят на избраната аудитория. Планирайте снимките / видеата и текста, по начин по който потребителите да се свържат с бранда.

3. Намерете потребители, които търсят вашия продукт или услуга

Надявам се, че няма да ви изненадам, казвайки че Facebook може да определи потребителите търсили конкретен продукт или услуга онлайн в кратък период.

Данните сочат, че 81% от потребителите проучват продукти онлайн преди да направят покупка. Като за повечето продукти, потребителите обмислят седмица или по-малко преди да пристъпят към действие.

Време нужно преди покупка на продукт

Дори и при по-скъпите продукти над $500, 54% от потребителите правят покупка в първата една седмица. Преди да изтекат и две седмици, 75% от потребителите вече ще са направили своята покупка.

Facebook може да идентифицира онези потребители, които вече са в етап „ искам да купя “, показвайки рекламите ви директно на тях.

Това означава, че дори и да не са запознати с бранда ви, но са търсили в сайта на вашите конкуренти, имате шанс да повлияете на решението им преди да са взели такова.

При по-голямата част от потребители (57%), цената на продукта е основен фактор, влияещ върху решението им за покупка от определен бранд.

Фактори влияещи върху покупката на продукт

Как да достигнете до тези потребители?

В интерфейса на Facebook рекламата, отидете на “Browse” – “Behavior” – “Purchase Behavior” – “Engaged Shoppers”.

Профил на купувача - Facebook

За българските рекламодатели все още липсват доста подкатегории, които са вече достъпни за рекламодателите в Щатите и Западна Европа. Но не се натъжавайте! Дори и да изберете “Engaged Shoppers” вие ще достигнете до хора, които са кликнали върху бутона „Купи Сега“ (Shop Now) през последната седмица. Не е зле нали?

Отново тази категория може да бъде комбинирана с друг интерес. Така например успявате да достигнете до потребители с интерес за покупка на бебешки продукти, които през последната една седмица са показали интерес за покупка при рекламите на вашите конкуренти.

4. Изберете потребители според семейното им положение

Тясна ли е вашата пазарна ниша или продуктът ви е за масова употреба? Ако не продавате продукти за масова употреба, а продавате годежни пръстени например, не бихте искали да таргетирате всички потребители на възраст между 26 и 35 години. Вместо тога бихте могли да изберете тези, които са във връзка (In a relationship). За целта изберете “Browse” – “Demographics” – “Relationship” – “Relationship Status” – “In a relationship”.

Facebook потребители във връзка

Търсен ли е продуктът ви от потребители, заети в конкретна индустрия или на определена позиция?

В демографската категория, изберете “Demographics” – “Work”, където можете да избирате между работодатели, индустрии или позиции.

Facebook потребители по индустрия

Впечатление прави броят на потребителите във всяка индустрия. Числата са доста големи ако ги използвате без комбинация с други критерии.

Брой Facebook потребители по индустрия

Комбинирайте с други опции за таргетиране или конкретизирайте с различни позиции заемани в сектора.

5. Изберете аудитория според това дали потребителите живеят със семейство или съквартиранти

Facebook позволява да се фокусирате върху потребители, които живеят в семейство или със съквартиранти.

Тази опция е с потенциал за бизнеси, които продават обзавеждане или други нещица за дома, застрахователни компании или компании за почистване по домовете.

За целта изберете “Demographics” – “Home”, а след това и една от двете опции.

Facebook потребители според местообитание

Можем да предположим, че потребителите живеещи със семейство биха били по-склонни да се възползват от услугата чистене по домовете или намаленията за електроника по Коледните празници, отколкото тези живеещи със съквартиранти и делящи жилищна площ.

Друга подобна опция може да намерите, избирайки “Demographics” – “Life Events” – “Recently Moved”. Това са потребители, които са се преместили в нов град през последните 6 месеца.

Дали пък няма да се нуждаят от продукти за дома, които да го направят по-уютен?

6. Комбинирайте целевата си аудитория по образование

Знаейки образователното ниво на конкретните потребили ви помага да зададете правилен тон и съобщение.

Ако сте университет или колеж, предлагащ Магистърски програми, или агенция за Work & Travel бригади, искате да таргетирате съответно потребители с Бакалавърска степен и такива, които са вече учащи като бакалаври.

За целта изберете “Demographics” – “Education” – “Education Level”, а след това и опцията, която ви интересува.

Facebook потребители по образование

68% от всички Facebook потребители имат висше образование. Ако вашият мечтан потребител има висше образование, разполагате с добра възможност да достигнете до него.

Настройте останалата част от критериите, за да сте сигурни, че не губите бюджет по останалите 32%, които не са вашият идеален клиент.

7. Изберете потребители, които са вече родители

Друг демографски критерий, който може да ви послужи ако продавате детски продукти или услуги е родителсският статус. Той може да бъде намерен под “Demographics” – “Parents” – “All Parents”.

Facebook потребители, които са родители

 

Родителите разполагат с по-голям бюджет като целева аудитория от подрастващите. А новото поколение родители обръща все по-голямо внимание на интересите на децата си. Така, че ако рекламата ви се асоциира с интересите на децата на същите тези родители, ще достигнете до целевия потребител.

8. Таргетирайте хора, които обичат да пътуват

Друга страхотна опция, която Facebook ни предлага е възможността да рекламираме на хора, които обичат пътуванията и са сегментирани като често пътуващи или завърнали се от пътуване преди седмица.

Facebook потребители, които пътуват

Ако се намирате в туристическия бранш, ви препоръчвам да експериментирате с тази опция.

Категориите не ви ограничават до тук. Редица други бизнеси биха могли да се възползват от потребителските профили. Помислете:

  • Пътуващите на по-далечни разстояния до работа (Commuters) биха били заинтересовани от продукти и услуги, които правят пътуването им по-приятно като приложения за музика, учене на езици или електронни книги.
  • Пътуващите често (Frequent Travelers) са може би на работа, която изисква чести бизнес пътувания.
  • Пътуващите често по света (Frequent International Travelers) биха имали интерес към почивки, продукти по време на почивката като козметика за предпазване от слънцето.

В заключение

Facebook ви дава крила (…както и RedBull), крила за вашето въображение, творчество и реклами.

Ако не виждате резултати от вашите реклами, конкретизирайте аудиторията си повече с някои от многото други опции, които ви показах в публикацията.

Съществуват хиляди комбинации, чрез които да дефинирате крайния си потребител. Не се страхувайте да експериментирате с малък бюджет и конкретна аудитория отначало, докато не видите резултати.

Нека силата бъде с вас!

Кои са опциите за таргетиране, които са довели до най-висока възвръщаемост на инвестицията за вас до сега?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *