Стратегия за съдържание

Как да разраснете аудитория си в социалните мрежи, използвайки генерирано от потребителите съдържание

Съдържание генерирано от потребители

Ние маркетолозите гледаме на генерираното от потребители съдържание като на златна мина!

Ако знаете как да го използвате, съдържанието създадено от потребители може да има огромни резултати върху нивото на потребителска ангажираност и броя фенове в социалните мрежи.

Възползвате ли се от възможността вашите последователи да маркетират вместо вас?

По данни на Nielsen Consumer Trust Index, 92% от потребителите се доверяват на органично, генерирано от потребителите съдържание (като това от приятели и близки) повече отколкото на традиционната реклама.

С други думи, вашата целева аудитория би предпочела да получи препоръки от вашите клиенти, отколкото от вас самите.

Искате още доказателства? Според проучване на Global Web Index, търсачките (52%) и потребителските мнения (35%) са основен фактор при проучването на продукти преди тяхната покупка.

Социалните мрежи (41%) и сайтовете фокусирани върху видео съдържание (17%), нарастват все повече процентово сред потребителите в по-младите възрастови групи с по-високо потребление на мобилни устройства.

Топ 10 канали използвани от потребителите за проучване на продукти и услуги

Според тези данни, съдържанието генерирано от потребители би било сигурна победа над потенциалните клиенти, нали?

Технически това съдържание е безплатна и високоефективна маркетинг тактика, когато знаете как да я приложите заедно с вътрешната брандинг стратегия.

Въпреки това, много от маркетолозите, а и голяма част от бизнеса не използват възможностите, които потребителски генерираното съдържание предоставя. За вас това означава потенциална ниша с малък конкурентен резерв.

Ще ви покажа как да използвате съдържание генерирано от потребители, за да развиете фен аудиторията си в социалните мрежи. Но първо трябва да разберете защо фен аудиторията в социалните мрежи има значение за вас като бизнес.

Защо брандът се нуждае от фен аудитория в социалните мрежи?

През 2018, повече от 3 билиона/милиарда души са определени като активни потребители в социалните мрежи! Почти половината от общото население на Земята.

Анагжираност на потребтелите в социалните мрежи 2018

Това обяснява защо социалните мрежи са на второ място по размер на трафика към уеб сайтове с дял от 26% от общия трафик.

Въпреки статистиката, много маркетолози и бизнеси все още не виждат стойност, заради която си заслужава да инвестират време и енергия в стратегия за съдържанието, пригодена за социалните мрежи.

Искате числа? Проучване показва, че едва 2% от брандовете осъществяват дългосрочна и качествена връзка с целевите потребители в социалните мрежи.

Независимо дали става въпрос за време, оценка на стойността или умения, ако сте част от тези 98%, които не отдават голямо значение на социалната ангажираност, е време това да се промени.

Защо да инвестирате време и енергия в съдържание генерирано от потребителите след като сте затрупани от маркетинг тактики?

Защото 84% от милениалите казват, че съдържание генерирано от други потребители оказва влияние до известна степен върху това какво купуват.

Все още ли се нуждаете от доказателства, че потребителски генерираното съдържание си струва усилията?

Преди да продължим нека ви дам един съвет. Когато регистрирате бизнеса си в някоя социална мрежа, изберете запомнящо се име, което съвпада с това в другите ви социални канали.

Вземете за пример National Geographic, които са заложили на разновидност на тяхното бранд име.

National Geographic име в Instagram

Избирайки @nationalgeographic щеше да бъде идеално, но и много дълго за произнасяне, изписване и запомняне затова те са го съкратили на @natgeo.

Или Списание 8.

Списание Осем Instagram име

Те са заложили на бранд името, а можеха да изберат просто @spisanie или @spisanie_8.

Ето и черешката на тортата! Започваме с няколко практически съвета за това как да планирате и задействате стратегията си за потребителски генерирано съдържание.

Използвайте силата на #

#Хаштаг състезанията са подценен начин да увеличите броя на феновете и популяризирате бранда си.

Instagram камнаиите, които използват хаштаг състезания, растат със 70% по-бързо, от тези които не ги използват.

Всички използват (или поне 99%) хаштагове в публикациите си особено в Instagram и Twitter, важното е вашата аудитория да използва правилните хаштагове.

Не е толкова сложно колкото си мислите. Съществуват някои правила, които трябва да следвате:

  • Първо, публикувайте „правилата на играта“ и се уверете, че тази информация е достъпна само за последователите на профила ви. Създайте специална страница с правила на вашия уебсайт.
  • След това помолете вашите последователи да използват конкретен хаштаг (обвързан с вашия бранд), за да имат възможността да получат награда (под формата на ваучер за намаление, безплатна доставка).
  • Изберете победител на случаен принцип (използвайки безплатен инструмент като Instagram Comment Picker – необходимо е да сте влезли в Instagram акауната си и след това да добавите линка към поста, който искате да използвате) или по друг критерий – например най-забавна или най-креативна снимка.
  • Представете победителя, заедно с голямата награда и хвърлете някоя и друга дума за следващото състезание, за да не губите мотивацията на феновете.

Ето един пример от хаштаг състезание, организирано от Marvel Studios.

Marvel Studios Instagram хаштаг състезание

Силни страни: ясни правила с повече детайли в представения линк и награда за безплатно посещение на премиерата на Отмъстителите: Война без край.

Не е нужно да залагате на трудни за вашите възможности награди. Ако сте списание, предложете безплатен брой или едномесечен безплатен абонамент. Ако сте козметичен производител или представител, предложете кошница с няколко продукта или ваучер за намаление.

Броят хаштагове е от важно значение за успеха на кампанията. Спрете се на 2 или 3, но не прекалявайте.

В случая на Отмъстителите са използвани няколко хаштага: един основен #Marvel10YearSweepstakes и един за всеки от героите в този случай #CaptainAmerica.

Данните сочат, че при повече от 11 хаштага, ефектът намалява и взима обратен ефект.

Използвайте и другите си социални канали като мотивирате участниците да ви последват и там за допълнителна точка в надпреварата.

Задавайте въпроси

Задавайки ключови, интересени въпроси на вашите последователи е друг начин да създадете съдържание генерирано от потербителите.

Мислете за ангажираността в социалните мрежи като на приятелство. Приятелите дискутират търпеливо надълго и нашироко, интересувайки се от живота на другия, изслушвайки и разбирайки.

Брандът обича да говори за себе си, без да задава достатъчно въпроси на отсрещната страна (потребителите).

Но как да осъществите връзка с последователите си без това да изглежда глупаво и не на място?

Затова е нужно да познавате аудиторията си.

Използвайте безплатни инструменти като Facebook Audience Insights.

Facebook Audience Insights инструмент

Изберете вашата страница в полето в жълто (както и местоположение, за което се интересувате!) и се настанете удобно.

Демографският профил (а и не само), ще ви даде ценна информация за това с кого разговаряте. След това се уверете, че зададените въпроси предизвикват позитивни отговори. Не бихте искали въпросът ви да се превърне в бойно поле.

Rompetrol България използва Великденските празници, за да осъществи връзка с последователите си, което допринася за повече от 2 хиляди харесвая на поста, 42 споделяния и 31 коментара.

Не е зле нали?

Rompetrol България великденска публикация

И не на последно място, поддържайте огъня. Ще бъдете затрупани с други маркетинг задачи, но не спирайте да отговаряте на своите последователи.

Бранд = Хора

Когато обмисляте възможните източници на съдържание генерирано от потребителите, помислете за вашите служители. В края на деня те са тези, които познават бранда най-добре.

Не се притеснпвайте, че това би могло да отблъсне потребителите. В 66% от времето, потребителите се доверяват на мнението на експерите.

Насърчавайте служителите си да популяризират бранд съдържанието чрез предварително удобрен хаштаг, но им дайте свобода на творчество, за да запазите автентичнността на съдържанието.

Компании, в чийто подход човешкото заема централно място, служителите се чувстват по-приобщени и активно участващи.

Всъщност 64% от служителите в това проучване се определят като „участващи“ или „активно участващи“ в организации, където фокусът е върху клиента.

Ангажираност на служителите в бизнеса

Създайте общ чат или група във Facebook, Viber, WhatsApp, Hangouts или другаде, където членовете на една организация могат да комуникират заедно. Така те ще споделят идеи за съдържание, което биха желали да публикуват.

Използвайте любовта на клиентите

Съдържанието публикувано от вашите служители е изключително добра стратегия, когато е планувана и проложена правилно. Но не спирайте дотук!

Дайте крила на своите клиенти и нека те развихрят въображението си.

BMW използва Instagram кампания с хаштаг #BMWrepost, която позволява на потребителите да публикуват снимки на колите си, които BMW след това публикува отново в личния си профил.

BMW Instagram публикации генерирани от потребители

Като резултат BMW има повече от 15 милиона последователи, което го прави най-успешната страница за автомибили в Instagram.

Използвайте безплатната част на Social Bakers, за да се вдъхновите от най-следваните брандове във вашата индустрия.

Social Bakers анализ на последователи в социалните мрежи по индустрия

Друг пример е Airbnb. Въпреки, че не предлагат материален продукт, те предлагат преживявания.

И какъв по-добър начин от това да представиш тези преживявания чрез красиви снимки или интересно видео, създадено от потребители?

Airbnb Instagram снимки от клиенти

Airbnb използва снимки от тяхни клиенти, оставяйки последователите си да разкажат личната си история и преживяване. Ако откриеш нещо, което твоите последователи са създали и ти хареса, свържи се с тях и ги попитай учтиво дали можеш да го използваш.

Използвай сезонно съдържание

Сезонното съдържание събужда вълнение и нетърпение за продукт, който има лимитирано производство, което пък от своя страна увеличава продажбите и потребителската активност в социалните мрежи.

Ще ви дам пример с кампанията на Нескафе 3 в 1 и промоцията на продукта им с канела за Коледните празници.

Нескафе 3 в 1 Коледно съдържание в Instagram

Кампанията можеше да използва специален хаштаг като мотивира последователите си да се снимат със символичната чаша и каналено кафе. А след това да изберат победител с най-креативна снимка. Отделно, щяха да увеличат и продажбите си след като потребителите трябва първо да се сдобият с чашата и кафето.

Времето е всичко при сезонните кампании. Особено по време на празници сме склонни да проверяваме мобилните си телефони, предполагайки, че разполагаме с повече време или сме притиснати от треска за пазарене.

Ако желаете да обвържете сезонната си кампания с потребителски генерирано съдържание, фокусурайте се върху отделен бранд елемент (Нескафе 3 в 1 Cinnamon Passion) или конкретно събитие.

Така нареченият Черен Петък набира все по-голяма популярност в България. Това е времето, когато потребителите са в състояние „пазарене“, а от вас се изисква да ги накарате да се сетят за вашия бранд, когато искат определен продукт или услуга.

Силата на тестовете

Хората обожават тестове, особено когато те им предоставят личностна информация. Те са лесен начин, чрез който измерваме знанията си и печелим одобрението на другите.

Как обаче да бъдете атрактивни, стимулирайки интес за една успешна кампания?

Преди всичко съдържанието трябва да бъде интересно и привлекателно, за да мотивира потребителите да вземат участие.

Edna.bg, залага на цяла страница с тестове в уебсайта си. Не е нужно да влагате толкова много енергия и усилия, но пък може да черпите идеи.

Една Бг Онлайн Тестове

Тестовете са двигател затова брандът ви да достигне до повече хора, особено, когато те се споделят в социалните мрежи.

Тайната за успеха на един тест е той да бъде забавен и лесен за споделяне. Не забравяйте да добавите бутон за споделяне на резултата от теста.

В заключение

Прекалено много маркетолози и бизнеси разчитат на собственото си съдържание, за да разраснат бранда си в социалните мрежи.

Съдържанието генерирано от потребители не само разнообразява стратегията ви, но и създава доверие сред последователите, привличайки нови такива.

Бъдете бранд, за който потребителите искат да говорят и споделят в личните си профили в социалните мрежи.

Възползвате ли се вече от плодовете на съдържанието генерирано от потребители?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *